9 Aralık 2023 Cumartesi

Kur'an uygun iradeli olanlar için aydınlanma öğretisidir

Kur'an'ı anlamanın öğrenmenin tek şartı ulul elbab olarak okumaktır. Yani önyargılarla kilitlenmemiş temiz akılla okumak. Dini Kur'an'dan önce başka kitaplardan okuyanların ellerinde Kur'an önceden edindikleri dine göre yormalarından başka bir işe yaramaz. Oysa Kur'an bir zihin inşası projesidir. Önce usul edinip Kur'an'ı anlamaya çalışmak at gözlüğü takmaktır. Oysa Kur'an'ı anlamanın usulünü de Kur'an'dan okumak gerekir. Kur'an okuyacak kişinin edinmesi gereken evrensel usul şudur ki bir kitap okuru mutlaka kitabı önyargısız olarak ve bütünlük içerisinde okumalıdır. Kendisi konuşturmak için değil yazarı anlamak için okumalıdır. Apaçık cümleleri esas alarak çelişkisiz bir algı üzere okumalıdır. Bu evrensel usul ile Kur'an iklimine girmeye çalışana Kur'an kendisini açacak ve daha nice usul kaideleri sunacaktır.

Muhammed 24.Hâlâ Kur’an’ı anlamaya çalışmayacaklar mı? Yoksa kalpleri üzerinde kilitler mi var?

Kamer 17,22,32,40.Bildiri olması üzere Kur’an’ı kolaylaştırdık, var mı ki ders alan?

Nisa 82.Hâlâ Kur’an’ı anlamaya çalışmayacaklar mı? Eğer Kur’an Allah’tan başkasına ait olsaydı elbet onda birçok çelişki bulurlardı.

Maide 101.Ey İnananlar! Açık edildiği takdirde sizi üzecek şeylere dair sual etmeyin. Eğer Kur’an indirilirken onlar hakkında sual ederseniz size açıklanır. Allah o hususları bağışlamıştır. Allah bağışlayıcıdır, makul muamele edicidir.

Casiye 6.Bunlar gerçeği ortaya koymak üzere sana sunum yaptığımız Allah’ın delilleridir. Allah’tan ve delillerinden sonra hangi söyleme inanırlar?

Hucurat 16.De ki: Allah’a dininizi mi öğretiyorsunuz? Allah göklerde ve yerde olanı bilir. Allah her şeyi bilendir.

Araf 3.Rabbinizden size indirilene uyun. Onun berisinde sahiplenicilere uymayın! Ne kadar az düşünüp anlarsınız!

Furkan 30.Ve Resul de der ki: Ya Rabbi! Benim kavmim bu Kur’an’ı öte tutmuşlar.

 


2 yorum:

  1. Furkan 30.Ve Resul de der ki: Ya Rabbi! Benim kavmim bu Kur’an’ı öte tutmuşlar.

    Öte tutmuslardan murat nedir diğer meallerde terk etti ,mahsun bıraktı ifadeleri yer alıyor

    Öte tutmak uzaklaşmak mıdır

    YanıtlaSil
  2. Yani Kur'an'ın mesajını zihinlerinden öte tutmuşlar. Yani Kur'an ellerinde ama hükümlerinden uzak durmuşlar. Yani Kur'an'ı musiki ve şiir gibi telaffuz etmişler ama hayatlarında bilinç ve hakem edinmemişler.

    YanıtlaSil