21 Kasım 2007 Çarşamba

Kadere İman

Mümin olarak kadere iman etmeliyiz. İman kabul etmek demektir. Kişinin neyi kabul ettiğini bilmeden iman etmesi karanlıkta taş atmaya benzer. Böyle bir iman hidayetin değil dalaletin kapısını aralar. Bu bakımdan öncelikle ‘kader nedir?’ sorusunun cevabını aramamız gerekmektedir.
Allah her şeyi yaratmış ve kaderini belirlemiştir. Kader ölçü demektir. Allah’ın kaderi belirlemesi de bir ölçüye göre yaratması anlamına gelir. Allah her şeyi bir ölçüye göre yarattığı gibi bir ölçüye göre yaratmaya devam etmektedir. İşte kaderin anlamı budur.
Önceden belirlenmiş ve bizi bağlayan kader anlayışı yanlıştır. Tarihte olduğu gibi bu gün de bu yanlış inanca sahip olanlar vardır. Bu konuda Hz Ömer’le Ebu ubeyde arasında geçen konuşma çok manidardır. Allahın kaderinden mi kaçıyorsun diyen Ebu Ubeyde’ye Hz Ömer; ‘Evet Allahın kaderinden yine Allahın kaderine kaçıyorum’ cevabını vermiştir. Bu olay başımıza gelecek olanla kaderimiz arasındaki ilişkiyi en güzel şekilde açıklamaktadır. İnsanın yaratılışta kaderinin belirlenmesi de bir ölçüye göre yaratılması ve kendisini farklı bir ben yapan standartların belirlenmesi anlamına gelmektedir.
Bu doğru bilgilere ulaştıktan sonra kader inancımız bizi tembelliğe değil çalışkanlığa, sorumluluktan kaçmaya değil sorumluluk almaya götürecek ve dünya hayatının imtihan olması ile kader inancı arasındaki çelişki ortadan kalkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder